Ägarvision-Psykologiskt-Trygghet

Vågar ni misslyckas?

17 november 2024

Psykologisk trygghet är nyckeln till framgång

Vad händer när vi vågar kliva utanför vår komfortzon?

När vi känner oss trygga nog att ställa frågor, dela idéer – OCH vara modiga nog att erkänna våra misstag?
Det är just det som psykologisk trygghet handlar om. Utan den blir det svårt att skapa en kultur där innovation och engagemang tar ordentlig plats. Vill du läsa mer om hur vi arbetar med företagskultur? Kika här!

När jag själv vågade kliva utanför min trygghetszon
I veckan tog jag själv ett steg utanför min trygghetszon. Jag frågade min chef om ett arbetssätt verkligen var det mest effektiva, och föreslog en förändring. Det var inget enkelt steg för mig att ta, men jag tyckte att det var viktigt att lyfta frågan.

När vi pratade om detta var jag också ärlig med hur jag kände: "Jag vill att du ska veta att jag går utanför min komfortzon här, för att jag tror att det här kan hjälpa oss att utvecklas."

Reaktionen? Han uppskattade min ärlighet och mod, och vi hade en öppen dialog som ledde till en bättre lösning – och en starkare relation.

Varför är psykologisk trygghet så viktig?

Studier visar att psykologisk trygghet är en av de viktigaste faktorerna för att skapa innovation, engagemang och samarbete på arbetsplatsen. När vi känner oss trygga att tala öppet och vågar misslyckas, skapas en miljö där vi kan lära oss och utvecklas tillsammans.

Här är tre konkreta sätt att stärka psykologisk trygghet i ditt team:

1️⃣ Uppmuntra idéer och frågor: Skapa en miljö där ingen känner sig dum för att ställa frågor eller utmana status quo! (jag lovar, det är många som känner sig dumma och osäkra på att fråga saker, t.o.m. de "tuffaste" i teamet.)
2️⃣ Fira det ni lärt er av era misstag: Misslyckanden är en naturlig del av utvecklingen. Genom att lyfta upp allt ni lärt er istället för att skuldbelägga, skapar ni en trygg kultur.
3️⃣ Visa att du lyssnar: När ledare visar att de verkligen lyssnar och tar medarbetarnas idéer på allvar, byggs tillit och engagemang.

Att våga misslyckas är att våga växa!

Psykologisk trygghet är inte bara viktigt för medarbetarna – det är en investering i hela företagets framtid. För när vi vågar misslyckas, vågar vi också växa.

Hur arbetar ni med psykologisk trygghet på er arbetsplats?
Jag är alltid nyfiken på att höra era tankar – dela gärna dina insikter här på vår LinkedIn-sida!
Hjälp oss lära av varandra: Genom att dela era erfarenheter skapar vi en gemensam kunskapsbank som hjälper fler team att utvecklas.